V pondělí se nepaří

17. 04. 2019 17:25:21
Jak se snese severská drsná upřímnost a prosluněná jižní povaha? Stačí si zajít do bytového divadla H2O ve Vršovicích na dánskou hru Znalci a pak poblíž do restaurace La Terrasse s francouzskou kuchyní. Tahle kombinace nemá chybu.

S manželem jsme se onehdy vypravili na divadelní hru Znalci. Byl to začátek pracovního týdne, tak jsme nepředpokládali, že se po skončení hry příliš dlouho zdržíme v ruchu velkoměsta. Vše ale bylo nakonec jinak. Čekal nás totiž umělecko-gastronomický průlet Dánskem, Španělskem a Francií :-) Bytové divadlo H2O v Košické 21 má příjemnou domáckou atmosféru a umělecká skupina OLDstars si na tento večer připravila třetí premiéru hry Znalci dánské autorky Nikoline Werdelin. Severští tvůrci jsou moji oblíbení, ať už v literatuře, filmu, či divadle, dokáží jít totiž na dřeň, ale mají specifický styl humoru nám Čechům blízký, což se bezezbytku potvrdilo i u Znalců.

Hrdinové této hry by se rádi pasovali na znalce života a jejich úvodní vstup do děje je tak plný navenek prezentované sebejistoty, ale čím déle s nimi jejich každodenní úděl prožíváte, tím více nabýváte na jistotě, že jde o sebejistotu plnou děr jak z rybářské sítě. Nejvíce je to vidět na Helen, úspěšné ženě, která si hýčká pocit, že žije ve své dokonalé do nejmenších podrobností vysněné realitě, ale záhy je vše rozbito napadrť. Její přátelé jsou na tom podobně, drží se na hladině jenom tím, že si nedokáží připustit cokoliv jiného ve svém životě a to, co cítí, nechávají ukryté hluboko v sobě. Touhy a sny se tříští o realitu.

V tomhle příběhu dvou manželských dvojic a jedné extra nezávislé ženy nelze vyhrát a ani se společensky znemožnit, lze si jen konečně říct, tohle opravdu chci? Všichni herci OLDstars odvedli skvělý výkon, ale fantastickou hereckou kreaci předvedl zejména Lukáš Ruml v roli Otta, jeho drsně upřímného filosofa si prostě nelze nezamilovat. Po emocemi nabitém představení jsme se tak vraceli domů ulicemi Vršovic a do cesty nám přišla restaurace La Terrasse v Moskevské 20.

Dříve jsme tenhle podnik již několikrát navštívili, ale s překvapením jsme zjistili, že od té doby se celý změnil. Nový provozovatel vede restauraci ve francouzském duchu a hned nám nabídl posezení v romantickém útulném zákoutí. A tak zatímco v nás doznívaly zážitky ze severské hry, přenesly jsme se již v mysli na Pyrenejský poloostrov, v sklenkách se totiž červeně třpytilo víno Blau Marí ze španělské oblasti v Tarragoně, kterou jsme již také měli možnost poznat. Jako předkrm byla naprosto skvostná paštika a moc nám tam chutnalo.

Večer se Znalci se prostě vydařil a Vršovice zase jednou prokázaly, že dokáží být magickým místem plným zajímavých překvapení.

Autor: Ivana Jungová | středa 17.4.2019 17:25 | karma článku: 7.42 | přečteno: 201x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 4.33 | Přečteno: 141 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.25 | Přečteno: 303 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 343 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 16 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 294

Blog kulturní žroutky

Novinářka, recenzentka muzikálových představení, tvůrkyně koláží, tanečnice, nadšenec do kulturního dění a umění.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...