Ivana Jungová

Dokáže být navigace zlomyslná nebo má smysl pro dramatično?

13. 06. 2017 21:51:43
Silnici na Plzeň znám ze svého dětství dobře, jezdívali jsme tudy za prarodiči nespočetněkrát. Sice už mi z té doby utkvělo akorát to, že jsme na jednom místě vyhlíželi, zda jsou čápi na komíně, a v autě zněly trampské písničky.

Věřte, že taková Dívka s hlasem medovým od Zelenáčů se vám „on the road“ zadře pod kůži s daleko větší mrazivou naléhavostí. Ale to vše nic není proti zážitku, který nám nedávno dokázala připravit navigace.

S manželem jsme se vypravili na nové plzeňské představení West Side Story. Možnost poprvé navštívit Novou scénu Divadla Josefa Kajetána Tyla v Plzni a uvidět konečně Bernsteinův muzikál, jehož jevištní provedení mi zatím stále unikalo, byla lákavá příležitost. Vyráželi jsem ze Strakonic včas a v dobrém rozpoložení, zapojili jsme na palubní desku navigaci, ať se pěkně snaží a cesta bez zádrhelů odsýpá.

Ale ouha, ukázalo se, že i elektronické zařízení si může postavit hlavu! Nejdříve nás chtěla nasměrovat přes Blatnou a když jsme si to štrádovali jinudy bez ohledu na její doporučení, rozhodla se nám jízdu pěkně osladit. Jinak si nedokáži vysvětlit, co následovalo. Místo na perfektní silnici na Nepomuk nás odvedla paralelní cestou se zákrutami, odbočkami a neuvěřitelnými „hupy“. Jestli si pamatujete znělku amerického seriálu Krok za krokem, ten záběr kamery těsně před tím, než se na horské dráze překlopíte směrem dolů, přesně takováhle závrať se o mě chvílemi pokoušela.

Kdykoliv jindy, třeba při romantickém výletě, by to byla vítaná změna trasy, ale při vidině brzkého začátku divadelního představení jsem měla pocit, že ani do Nepomuku nikdy nedojedeme, natož do Plzně. Dokonce i příroda se nám rozhodla zpestřit už tak dobrodružnou jízdu, z krajnice se náhle vznesl orel nesoucí v zobáku hada a proletěl nám těsně před čelním sklem. Že by nějaká symbolika?

Naštěstí poté, co jsme se touhle zvláštní rallye odbočkou propracovali konečně do Nepomuka, napojili jsme se na normální silnici a už jsme naprosto v pohodě dojeli do Plzně. Ale třeba navigaci přisuzuji zlomyslné počínání neoprávněně, co když nás jenom chtěla naladit na Bernsteinovu dramatickou, komplikovanou hudební smršť. Ostatně ani nevíte, jak rádi jsme po tom adrenalinu zapluli do křesel v hledišti.

Autor: Ivana Jungová | karma: 8.94 | přečteno: 477 ×
Poslední články autora